Loading...

Subiecte doctrinare - Comunitatea online Biserica Protestantă Evanghelică

Marius Leontiuc
Marius Leontiuc May 18 '20
aici puneti intrebari despre doctrina noastra
0 0 0

Ana Larisa
Ana Larisa May 26 '20

Ce inseamna in concret EVANGHELIE, EVANGHELIC si SACRAMENT?

Am discutii cu colegele si doresc sa le spun cat mai bine

0 0 0

Marius Leontiuc
Marius Leontiuc May 27 '20

Quote from Ana Larisa

Ce inseamna in concret EVANGHELIE, EVANGHELIC si SACRAMENT?

Am discutii cu colegele si doresc sa le spun cat mai bine

Evanghelia, termen provenit din Septuaginta, este explicată de sf. Apostol Paul (Pavel) în 1 Corinteni 5:1-4,însemnând totalitatea învățăturilor,  momentelor, actelor lui Isus Hristos și ale apostolilor, culminând cu vestea Mântuirii prin Jertfa Supremă. Exemplul evangheliei ca sinteză, este dat de cele 4 Evanghelii ale apostolilor ce se coroborează cu epistolele. De asemenea epistolele cuprind în parte și doar în parte Evanghelia.

Evanghelic este cel care își însușește în mod complet învățăturile Evangheliei. 


Sacrament: lafel ca și Poruncile lui Hristos, este o cerință a Evangheliei. Nu putem discuta despre o Evanghelie fără Sacramente sau fără Porunci, ar fi o blasfemie. Poruncile le găsim în Evanghelii și epistole, sacramentele de asemenea le găsim prin esența poruncii Considerației și cea a Euharistiei tot în Evanghelii. Sacramentul este acel „lucru”, eveniment , act fizic instituit de Hristos ce are loc în cadrul adunării bisericii care contribuie la mântuire și iertarea păcatelor, adică sacralizează persoana. Există și acte de cult precum punerea mâinilor, ungere cu untdelemn, kerygma in proclamatio Deum, Kyrie care nu sunt sacramente. Acolo unde Biblia face afirmația spre iertarea păcatelor sau spre mântuire discutăm despre sacramente. Noi ca și grupare religioasă recunoaștem 2 sacramente dar cu 3 acte de cult distincte de celelalte acte de cult, care sunt subsecvente sacramentelor:

Botezul, Euharistia - sacramente (TAINE), 

Absolutia, Chemarea Numelui și Încredințarea, sun acte care sunt subsecvente sacramentelor. Le vom vedea la cursul de doctrină. 


Sacramentul în credința noastră nu se poate confunda cu ritualul (benedicție, cununie, hirotonire, serviciu funerar, exorcizare, post). De asemenea ritualul nu se confundă cu actele de cult de ordine (cele mai sus amintite).

Voi pune răspunsul și pe grup general, fiind util.

The Forum post is edited by Marius Leontiuc Jun 3 '20
0 0 0

You need to be a group member to post.

No images added

Advertisement

advertisementWEB DESIGN and WEB DEVELOPER :
Leontiuc Marius Sebastian -
coder 2012 - 2019

Flag Counter